بخش اول زندگينامه
تیم برنرز لی مخترع و پدر وب و مدیر کنسرسیوم شبکه تارگستر جهانی است.
او در ۸ ژوئن ۱۹۵۵در لندن بدنیا آمد. والدین او هردو ریاضیدان و از اعضای تیمی بودند که بر روی ساخت «منچستر مارک یک» یکی از کامپیوترهای قدیمی کار میکردند. او از کوئینز کالج آکسفورد در رشته فیزیک نظری فارغالتحصیل شد و در همان زمان کامپیوتری با استفاده از یک پردازشگر M۶۸۰۰ ساخت.
پروفسور برنرز لی از اساتید برجسته دانشکده مهندسی و عضو دپارتمان مهندسی برق و کامپیوتر MIT است. جایی که ریاست گروه اطلاعاتی نامتمرکز (DIG) را بر عهده دارد. او همچنین از اساتید کامپیوتر دانشگاه ساوت همپتون است.
او اولین سیستم فرامتنی خود به نام Enquire را در سال ۱۹۸۰ طراحی کرد و ۹ سال بعد در سازمان تحقیقات هستهای اروپا «سرن» شروع به کار کرد و شروع به تهیه مقاله خود در مورد WWW شد و شبکه تارگستر جهانی را اختراع کرد. در۱۹۹۰ برنامه سرور و کلاینت WWW را برای شرکت NeXTStep ساخت و ۵ سال بعد برای این کار جایزه اختراع کیلبی یانگ را دریافت کرد.
او در باره اختراعش که در واقع باعث به ارمغان آوردن فرامتن در محیط وب شد میگوید : به گمانم این امری شگفتانگیز است که مردم بتوانند در حوزه های گوناگونی وارد شوند که تاکنون هیچگاه به آن ها دستی نداشتهاند. تیم برنرز لی هیچگاه تلاش نکرد از اختراع خود پول دربیاورد.
در سال ۱۹۹۶ به سمت مدیریت کنسرسیوم شبکه تارگستر جهانی W۳C درآمد و از آن زمان در شهر لکسینگتون ایالت ماساچوست ساکن است.
از سال ۲۰۰۴ میلادی وی در دانشکده برق و علوم کامپیوتردانشگاه ساوتهمپتونانگلستان بر روی پروژه جدیدش وب معنایی کار میکند.
در ۲۰۰۷ او همراه با آلبرت هافمن در رتبه اول در لیست صد نفره بزرگترین نوابغ زنده تلگراف آورده شد.
بخش دوم زندگي نامه
تيم برنرزلي Tim Berners-Lee در 8 ژوئن 1955در لندن به دنيا آمد.او بر اثر تشويق پدر و مادرش و محيطي كه در آن رشد ميكرد به سمت كامپيوتر كشيده شود و در سال 1976 از كالج كوئين دانشگاه آكسفورد در رشته فيزيك فارغالتحصيل شد.
علاقه "تيم" و تشويق خانواده سبب شد تا او در سال 1976 اولين كامپيوتر خود را با استفاده از پردازشگر ام 8600 و با چند ابزار ابتدايي مانند جوش و لحيم بسازد. علاقه شديد او به فراگيري كامپيوتر زمان را از ياد او ميبرد. از او نقل شده است كه : " اگر هر كس در كاري كه انجام ميدهد به قدري غرق شود كه گذر زمان را فراموش كند مسير رسيدن به روياهاي خويش را يافته است".
اولين شغل او ساخت دستگاه رله پيام در شركت توليدكننده وسايل مخابراتي Poole بود. تيم برنرزلي پس از دو سال همكاري خود را با شركت Ferndown كه در فكر تهيه پرينتر و سيستم عامل چند منظوره بود شروع كرد. ماجراهاي تيم برنرزلي در راه كشف اينترنت از كوههاي آلپ شروع شد. او در سال 1980 جهت ادامه تحصيل و طي يك دوره 6 ماهه در رشته مهندسي نرمافزار به سوئيس رفت و در ژنو در CERN لابراتوار اروپايي فيزيك هستهاي به تحصيل پرداخت. در اين زمان بود كه طرح زبان برنامه نويسي جديدي كه بعدها به عنوان زبان اصلي و رسمي اينترنت پذيرفته شد را به نگارش درآورد.
اين زبان اچ تي ام ال Hypertext Markup Language نام دارد و شبكه جهاني بر آن استوار است. هدف تيم برنرزلي نگارش برنامهاي بود تا نيازهاي شخصي او مانند فهرست و حفظ اطلاعات را برطرف كند. او نرمافزار خود را Enquire انكواير نام نهاد. اين برنامه هيچگاه به دست مردم نرسيد اما شبكه جهاني بر اساس آن پايه ريزي شد. در فاصله سالهاي 1981 تا 1984 در يك شركت گرافيك با عنوان طراح فني كار كرد و پس از آن مجدداً به لابراتوار اروپا برگشت و در رشته كنترل سيستم و تجزيه و تحليل علمي و جمع آوري اطلاعات به تحصيل ادامه داد و سپس در سال 1989 پروژه جهاني نگارش در اينترنت را بر اساس نرمافزار انكواير ارائه كرد.
انكواير برنامهاي بود كه اجازه ميداد چندين نفر همزمان و مشتركاً اطلاعات خود را به همديگر انتقال دهند. او اولين سرويس دهنده جهاني خود را http و اولين مشتركان خود را WorldWideWeb نامگذاري كرد. شبكه جهاني ابتدا در اكتبر 1990 و سپس در ماه دسامبر همان سال در CERN لابراتوار اروپا مورد بهره برداري واقع شد. فعاليت گسترده اينترنت آنگونه كه تيم برنرزلي در نظر داشت به صورت آزمايشي از تابستان 1991 در سطح وسيع توسط مردم استفاده شد. او در سالهاي 1991 تا 1994 به طراحي اينترنت ادامه داد و با استفاده از نظرات كساني كه به اينترنت وصل بودند دو اصل كلي اينترنت HTTP و HTML را بهبود بخشيد.تيم برنرزلي در سال 1994 كنسرسيوم شبكه جهاني www 3 .org را در آزمايشگاه علوم كامپيوتر انستيتوي تكنولوژي ماساچوست MIT بنيان نهاد و از همان سال تاكنون همچنان هماهنگ كننده اعضاي كنسرسيوم باقي مانده است. اعضا و شركاي كنسرسيوم علاوه بر آمريكا شامل INRIA در فرانسه و دانشگاه Keio در ژاپن ميشوند. تيم برنرزلي از سال 1999 به مديريت لابراتوار علوم كامپيوتر و هوش مصنوعي Computer Science and Artificial Intelligence CSAIL وابسته به MIT انتخاب شد و نشريه تايم او را در ليست 100 متفكر و دانشمند بزرگ قرن قرار داد.
او علاوه بر دريافت 8 ليسانس و دكتراي افتخاري از دانشگاهها و مراكز علمي گوناگون جهان، در 14 آپريل 2004 جايزه تكنولوژي هزاره به ارزش يك ميليون دلار از طرف بنياد تكنولوژي فنلاند را از آن خود كرد. از آخرين افتخارات تيم برنرزلي دريافت لقب شواليه امپراتوري بريتانيا KBE يا the British Empire Knighthood of از ملكه انگلستان در 16 جولاي 2004 به خاطر خدمات ارزنده او در توليد و بهبود و توسعه شبكه جهان و اينترنت است.
تيم برنرزلي نويسنده كتاب بافت شبكه Weaving the Web است و در آن گذشته، حال و آينده اينترنت و شبكه جهاني را بررسي و نظرات خود را اعلام كرده است.
افتخارات و جوایز :
1995 ــ جایزه مخترعین جوان بنیاد کیلبی و جایزه ACM سیستمهای نرمافزاری، برنده مدال طلایی هنر و کامپیوتر نیکا
1996 ــ دکترای افتخاری از دانشگاه ساوتهمپتون، جایزه همکار برجسته و پرداخت هزینه تحصیلی توسط جامعه متخصصان کامپیوتر انگلستان، دریافت لیسانس افتخاری کالج طراحی پارسون نیویورک
1998 ــ لیسانس افتخاری از دنشگاه اسکس، لیسانس افتخاری از دانشگاه کراس جنوبی، مدال چارلز بابیج شورای ملی الکترونیک، جایزه لرد لوید کیلگران بنیاد علوم و تکنولوژی، همکار افتخاری مک آرتور و جایزه ادوارد رین
1999 ــ همکار افتخاری جامعه جهانی مخابرات، یکی از صد دانشمند بزرگ قرن به انتخاب نشریه تایمز
2000 ــ لیسانس افتخاری از دانشگاه آزاد انگلستان، جایزه موزه کامپیوتر آمریکا، جایزه خدمات تلویزیون
2001 ــ لیسانس افتخاری از دانشگاههای کلمبیا، دانشگاه آکسفورد و دانشگاه پورت الیزابت، مدال فرانک وایت از آکادمی سلطنتی مهندسین، عضویت افتخاری در انجمن علم و هنر آمریکا
2002 ــ جایزه بنیاد علم و تکنولوژی ژاپن، جایزه بنیاد علمی و تکنیکی شاهزاده اتریش
2004 ــ جایزه هزاره تکنولوژی بنیاد فنلاند به ارزش یک میلیون دلار، دریافت لقب شوالیه انگلستان از ملکه الیزابت
نظرات شما عزیزان:
ادامه مطلب